Pages

Wednesday, 16 December 2015

sketch book

ok.. kali ni baru la berkesempatan nak tambah sketch ni.. aku ni bab lukis melukis ni xde la rety sangat.. tapi takpe la.. ape orang cakap tu.. pelan2 kayuh.. hahaha.. lepas da settle semua assignment.. baru la boleyh nak tambah sketch ni.. walaupon x berapa cantik.. tapi boleyh la nak paparkan untuk korang sume ni..

sketch aku kali ni xde fokus kat ape2.. semua yang boleyh lukis aku lukis je.. anime, binatang, naga, orang.. semua hentam je.. hahaha..

yang ni aku lukis gambar badak.. ade rupa badak x?/

yang ni anime.. dalam kategori chibi.. tapi xde muke.. sbb xpro bab tu

yang ni naga dalam game online

yang ni xkn korang xknal.. ni kan conan dalam citer ditective conan tu

yang ni pulak watak utama dalam cerita hunter x hunter

yang ni pulak, gambar laki sape pulak yang aku lukis ni..

Dota 2


hari tu aku cerita pasal mobile game yang top kn.. kali ni aku nak kasi story sikit pasal computer game ni.. game yang aku pilih ialah Dota 2.. game ni mmg terbaik.. grafik pon ok.. mesty susah org nak buat game ni..Dota 2 adalah sebuah permainan video strategi yang akan datang yang dihasilkan oleh Valve Corporation dan merupakan susulan dari Defense of the Ancients pada Warcraft III: Reign of Chaos dan The Frozen Throne.game ni Diumumkan secara rasmi pada 13 Oktober 2010 di laman web majalah Game Informer, Permainan itu sekarang sedang menjalani fasa Beta. Meski pun model perniagaan permainan itu telah diselesaikan, Dota 2 menggunakan  pelantar oleh Valve Steam, di mana permainan itu telah dikembangkan untuk berjalan secara eksklusif untuk peningkatan permainan ditalian dan pengiriman kemaskini. Dota 2 ni beroperasi dan berfungsi  pada Microsoft Windows dan Mac OS X.
Dota 2 ni terdiri daripada game yang  berasaskan sesi multiplayer online, dimana matlamat utama permainan ini adalah untuk pasukan memusnahkan kubu kuat pihak lawan.lebig kurang macam clash of clan tu la.cume yang bezanya, Setiap pemain mengawal satu watak pemain dipanggil "wira" yang diberi tanggungjawab untuk mengambil bahagian dalam pertempuran pasukan yang berlaku di sepanjang siri lorong yang menghubungkan pangkalan lawan mereka, selari dengan menara pertahanan. Unsur-unsur permainan yang sebahagian besarnya diperbadankan dari Defense of the Ancients, dengan pereka utama permainan, IceFrog, sebagai pemaju yang paling lama dan semasa yang berkhidmat untuk arena Warcraft III.

bila on game, dia akan keluar mende nih

nih dia punya character

antara hero yang tops

yang ni pon ramai jugak yang guna

yang ni boleyh dikategorikan dlm class acher

yang ni character yang agak hebat ketika dalam medan perang



yang ni pulak mage class

Clash of Clan



ok.. kali ni aku nak post pasal game pulak.. game yang aku nak cerita ni adalah game Clash of Clan atau pun lebih mesra dengan panggilan C.O.C.. game ni adalah mobile game je.. yang mana pkai i0s ngn android tu boleyh la try download game ni.. game ni mmg best la.. game ni dibuat oleh super cell. game ni dibuat untuk iTunnes store sejak 2 ogos 2012 dan untuk versi android pula sejak 8 ogos 2013. Game C.O.C ni adalah game strategi dimana kita boleh membina dan membesarkan kampung kita sendiri.. kampung tu dipanggil based oleh sesetengah pemain. yang best nye game ni.. setiap kali kita upgrade townhall.. kita akn dapat membuka pahlawan yang lebih heabt dan juga perthanan yang lebih kental.. kita juga boleh menyerang kampung pemain lain dimana kita akan menyerang kampung2 lain untuk mendapatkan gold dan elixer ataupun dikenali sebagai loots.. kita juga boleyh menubuhkan guild kita sendiri ataupun menyertai guild pemain lain. game ni mmg seronok la.. walaupun grafik dia hanya menggunakan grafik yang rendah.. tetapi cara permainan nya yg menarik pasti akann membuat setiap pemain ketagih untuk mengadap game ni..





editing ni untuk kita ubahsuai kampung kita

obstacles ni untuk kita tambah hiasan dekat kita punya kampung

trrops ni untuk kita guna masa serang

stratery ni untuk membantu kita menyerang

resources ni kilang yang kita bina kat kampung kita untuk menghasilkan gold ngan elixer

other ni untuk upgrade kita punya townhall

army ni merupakan bangunan yang akan kita bina di kampung kita untuk memproses kita punya askar

defense ni kita punya pertahanan untuk mempertahankan kampung dari diserang pihak musuh

LATIFF MOHIDIN








ok.. kali ni aku nak cerita serba sedikit tentang seorang pelukis kat malaysia ni.. asyik sebut pasal yang luar negara je.. skrg kite sebut pulak pasal seorang pelukis ni.. nama dia ABDUL LATIF BIN HAJI MOHIDIN ataupun lebih dikenali sebagai LATIFF MOHIDIN. beliau lahir pada 20 ogos 1983 di seremban, negeri sembilan. beliau tinggal di no73, jalan AU5C/6, Lembah KERAMAT, hulu kelang, 54200 KUALA lumpur.

bakat seni nya telah dapat dilihat ketika beliau berumur sembilan tahun, beliau telah pun mencipta beberapa lukisan cat minyak.  Pada awal tahun 1960-an, Latiff telah menunjukkan pula kebolehan yang lain, iaitu menulis puisi.
Latiff menerima pendidikan awalnya dari Sekolah Melayu Lenggeng hingga lulus darjah IV.  Sesudah itu, Latiff menyambung pelajarannya di Sekolah Melayu Kota Raja dan Mercantile Institution, Singapura.  Kemudian pada tahun 1954, beliau kembali ke Seremban dan belajar di Sekolah King George V dengan biasiswa kerajaan negeri, hinggalah lulus School Certificate pada tahun 1959. Pertengahan tahun 1960, Latiff meninggalkan tanah air untuk menuntut di Academy of Fine Arts, Berlin, Jerman selama empat tahun dengan biaya pemerintah Republik Persekutuan Jerman.
Sehingga tahun 1971, Latiff cukup banyak mengembara sambil memperluas pengalaman dan mencipta pelbagai bentuk seni terutamanya seni lukis.  Hasil ciptaannya telah dipamerkan dari semasa ke semasa sama ada pameran secara perseorangan ataupun bersama, baik di dalam mahupun di luar negeri.  Sewaktu belajar di Berlin, Latiff sempat melawat seluruh Eropah Barat dan selepas itu ke beberapa buah negara Asia Tenggara.  Dalam tahun 1969, Latiff mendapat hadiah (grant) dari Kementerian Kebudayaan Perancis untuk mengikuti kursus seni goresan di Atelier La Courrier, Paris dan kemudian ditawarkan pula Biasiswa Rockefeller untuk meneruskan kursus yang sama di Pratt Graphic Centre, New York, Amerika Syarikat yang diakhiri dengan lawatan seni sekeliling dunia.

"Pago-Pago" 1964, Balai Seni Lukis Negara


"Growth"

"Siri Pago-pago"

"Imago Senja" 1968 (woodcut print)

fairy tail


ok.. post kali ni aku nak cerita serba sedikit tentang satu cerita ni.. cerita ni mmg best la.. boleyh lawan dgn cerita one piece la.. ok.. cerita  Fairy Tail ini mengisahkan pengembaraan Lucy Heartfilia, seorang ahli sihir  remaja yang menyertai persatuan ahli sihir dan mewujudkan kumpulan diantara ahli persatuan itu iaitu Natsu Dragneel yang sedang mencari naga bernama Igneel. 


Earth-land yang didudukioleh ahli sihir yang menyertai persatuan untuk mendapatkan ganjaran dengan menggunakan kuasa sihir mereka. pas tu adalah seorang  Ahli sihir yang  berumur  17 tahun iaitu Lucy Heartfilia telah melarikan diri daripada rumah kerana mahu menyertai Fairy Tail, iaitu sebuah persatuan ahli sihir yang sangat terkenal sebagai kaki pemusnah. si Lucy ni telah diajak masok guild ni oleh Natsu Dragneel. Natsu ni merupakan seorang ahli sihir yang mempnyai kebolehan seperti naga, dimana dia ni sedang mengembara dalam misi pencarian ayah angkatnya, iaitu seekor naga bernama Igneel. Lucy membentuk pasukan dengan Natsu bersama sekor kucing, Happy, dan kemudiannya di sertai oleh Gray Fullbuster. kemudiannya, seorang ahli sihir berbaju perisai iaitu Erza Scarlet juga turut menyertai pasukan mereka . Mereka berlima memulakan banyak misi persatuan, termasuk menundukkan penjenayah, persatuan gelap haram, dan iblis kuno Etheriou yang dicipta oleh ahli sihir gelap iaitu Zeref.
Beberapa ahli Fairy Tail mempunyai banyak halangan untuk menghadapi Zeref kerana Zeref ni mempunyai hidup yang abadi. Natsu sangat2  berhasrat untuk bunuh si Zeref ni, pada suatu hari di Pulau Sirius. Sebuah konflik telah berlaku  diantara Fairy Tail dan Grimoire Heart selepas Zeref, yang mana menarik perhatian naga hitam Acnologia.  tetapi Ahli sihir Fairy Tail terselamat daripada serangan Acnologia kerana ketua Fairy Tail iaitu  Mavis Vermillion meletakkan mereka ke dalam tujuh tahun animasi digantung dengan jampi pertahanan, sementara Zeref meninggalkan pulau itu untuk memikirkan jalan seterusnya yang akan diambil pada masa ini. Membuat keputusan untuk menghapuskan umat manusia dengan memanggil Acnologia, Zeref menganjurkan pertempuran antara Fairy Tail Fairy danTartaros, kesatuan gelap iblis Etherious yang bertujuan untuk membuka segel E.N.D., tuan mereka dan syaitan mutlak Zeref. Acnologia kembali untuk menghapuskan kedua-dua persatuan, tetapi dihentikan apabila Igneel muncul untuk pertempuran beliau, mendedahkan telah dimeterai dirinya dalam Natsu. Ahli-ahli sihir mengalahkan Tartaros manakala Igneel dibunuh oleh Acnologia, lalu Natsu berjanji untuk mengalahkan dan membalas dendam kematian Igneel.
Natsu kembali dari perjalanan latihan sepanjang tahun untuk mendapati ketua Fairy Tail Makarov Dreyar Makarov telah mengelak pencerobohan oleh Empayar Albareth, sebuah negara tentera diperintah oleh Zeref. Mereka mendapati bahawa Zeref bertujuan untuk mendapatkan Fairy Heart  sumber kuasa sihir tidak terhingga yang dijelmakan oleh bentuk fizikal abadi Mavis ini di bawah dewan persatuan Fairy Tail, untuk digunakan dalam perancangannya. Berbekalkan pengetahuan ini, Fairy Tail dan sekutu mereka memasuki pertempuran akhir mereka dengan tentera Zeref dan Acnologia. 
antara watak utama dalam cerita ni ..
1) natsu


2) lucy                                   

                                     


3)erza scarlet

4) Gray


kat bawah ni watak2 yang best...



ni antara sedutan cerita ni




ni pulak serba sedikit pasal watak dalam cerita ni





Wednesday, 2 December 2015

final combination

setelah MR.M approve animal dan human tu.. aku kene lukis pulak dia punya gabungan.. setelah mencari cari.. akhirnya aku jumpe pon gabungan yang ok untuk final ni.. setelah kaler2. warna2.. MR.M pun bg la cop untuk sketch ngn calour untuk final ni..


lukis potret lagi satu

ni la potret yang lagi satu tu.. dapat jugak cop untuk ni.. lepas jugak la kirenya.. setelah banyak kali kene bt balik.. last skli mr.m bg jugak cop.. hahaha.. lukisan ni x la secantik mane.. tp cukup la untuk wat cukup syarat.. hahaha..